Ugrás a fő tartalomra

PÁSZTOR ATA BOTOND #könyvajánló

Pásztor Ata Botond, az érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium diákjának könyvajánlója:

Phil Knight – A Nike-sztori

Phil Knight, a Nike társalapítója 2016-ban írta meg a Nike-sztori emlékiratot, melynek műfajai: emlékirat, önéletrajzi könyv.

A könyvben megismerkedhetünk a szerző életével, megtudhatjuk, mi ösztönözte őt az első, jó minőségű futócipők értékesítésére szolgáló cége megalapítására. Részletesen leírja az „őrült ötletét”, hogy hogyan alapította meg a céget edzőjével és hű partnerével, Bill Bowermannel. Kitér a partnereire, japán utazásaira és a folytonos pengeélen való táncolásra.

A könyvben évekre bontva figyelhetjük az oregoni vállalkozás fejlődését, hogy hogyan alapult meg a „Blue Ribbon Sports”, a világ leghíresebb sportmárkája egy cserbenhagyást követően. Bemutatja egy vállalat vezetésének nehézségeit, a bejárandó utat, ami egy startup naggyá válásához szükséges. Megtudjuk, hogyan kerülték el a kudarcot oly sokszor, hogy hogyan küzdöttek meg a problémáikkal, mint például versenytársakkal, kellemetlen bankárokkal vagy az őket másoló cégekkel. Phil Knight magánéletét is bemutatja a könyv, mivel a céges ügyek mellett a családjáról is olvashatunk. Feltárja, hogyan ismerte meg feleségét, milyen másodállást vállalt, ráadásul a legendás logó történetével is megismerkedhetünk. Beszámol azokról, akik a vállalkozás indítása óta kétkedtek, és a későbbi hatalmas sikerekről, amit az oregoni cég elért.

A könyv, részletessége ellenére könnyű olvasmány, és cseppet sem érződik vontatottnak. Szórakoztató, érdekes, úgyhogy igen nehéz letenni a kezünkből. A szerző olyan mértékben nyílik meg, ahogyan nem sokan mernek.

A Nike-sztorit Bill Gates az egyik kedvenc könyvének tartja, nem mellesleg Waren Buffet (amerikai milliárdos üzletember) is kimondottan ajánlja.

Kétség sem fér ahhoz, hogy az eddigi egyik kedvenc olvasmányom. Bárkinek tudom ajánlani. Ha valaki szereti az életrajzi könyveket, esetleg érdekli őt a vállalkozások világa, ez lehet az egyik legjobb választás számára belépőként.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

HORVÁTH LILIÁNA #könyvfotók

HORVÁTH LILIÁNA, a budapesti Jelky András Iparművészeti Szakgimnázium diákjának könyvfotói

HORECZKI ZSÓFIA #könyvfotók

HORECZKI ZSÓFIA, a budapesti Sztehlo Gábor Evangélikus Gimnázium diákjának könyvfotói

CSORBA MÁRTON #könyvajánló

Csorba Márton, a debreceni Szent László Görögkatolikus Gimnázium és Technikum diákjának könyvajánlója   Homonnay Gergely: Puszi, Erzsi! – A világ macskaszemmel   A 2022-es év szomorú hírrel indult: fiatalon, 47 évesen Olaszországban elhunyt a népszerű magyar író, Homonnay Gergely. Nem akkor találkoztam először a nevével. Lelkes macskarajongóként már évekkel korábban megismerkedtem az interneten Gergely világhírű macskájának, Erzsébet Fenevadovának – röviden Erzsi – nem éppen hétköznapi életbölcsességeivel.   Hogy miért Erzsébet? Természetesen az angol királynő után. Gergely és egykori párja nem adtak azonnal nevet legifjabb, puha bundás családtagjuknak, amikor hozzájuk került – megfigyelés alatt tartották, hogy a hozzá leginkább illő, őt leginkább kifejező név boldog viselője lehessen majdan.   Túlnyomórészt – nem mindig – nemesi, elegáns viselkedésének és méltóságának megfelelően végül egyértelművé vált Gergely számára, hogy négylábú főnökét nyilvánvalóan Erzsébetnek hívjá