Ugrás a fő tartalomra

CSORBA MÁRTON #könyvajánló

Csorba Márton, a debreceni Szent László Görögkatolikus Gimnázium és Technikum diákjának könyvajánlója

 

Homonnay Gergely: Puszi, Erzsi! – A világ macskaszemmel

 A 2022-es év szomorú hírrel indult: fiatalon, 47 évesen Olaszországban elhunyt a népszerű magyar író, Homonnay Gergely. Nem akkor találkoztam először a nevével. Lelkes macskarajongóként már évekkel korábban megismerkedtem az interneten Gergely világhírű macskájának, Erzsébet Fenevadovának – röviden Erzsi – nem éppen hétköznapi életbölcsességeivel.

 

Hogy miért Erzsébet? Természetesen az angol királynő után. Gergely és egykori párja nem adtak azonnal nevet legifjabb, puha bundás családtagjuknak, amikor hozzájuk került – megfigyelés alatt tartották, hogy a hozzá leginkább illő, őt leginkább kifejező név boldog viselője lehessen majdan.

 

Túlnyomórészt – nem mindig – nemesi, elegáns viselkedésének és méltóságának megfelelően végül egyértelművé vált Gergely számára, hogy négylábú főnökét nyilvánvalóan Erzsébetnek hívják. S minthogy egy királyi sarj nem élhet hétköznapi életet, Erzsébet hamarosan a világot jelentő deszkákra lépett – macskakaparásaival, bölcsességeivel és meglátásaival emberek tízezreit hódította meg.

 

„Puszi, Erzsi! – A világ macskaszemmel” című művében Erzsébet – Gergely – az élet történéseit mutatja be Erzsi mindent látó szemüvegén át. Embernek lenni könnyű – na de macskának… Például mi a helyzet akkor, amikor harcolni kell még azért is, hogy az ember macskája megkapjon egy ágytakarót, ami alapvetően járna neki? S hogy egy ágytakaró miatt végül macskapszichológushoz forduljon valaki, az már mégiscsak elgondolkodtató, főleg amikor a pszichológus tanácsa az, hogy egyértelműen a cicusnak kell ajándékozni azt, ami egyébként is az övé: a levendula illatú, friss, ropogós ágytakarót. Ez nem kérdés.

 

Gergely szerint Erzsébet napi húsz órát alszik – ezt Gergely nem jól tudja, mert valójában napi huszonhármat. A fennmaradó egy órában viszont mindig történik valami érdekes. Például Erzsébetnek ki kell választania a takarító nénit, aki segíteni igyekszik Gergelynek a háztartásban; Erzsébetnek bizonyítani kell – sajnos, mert enélkül Gergely, az oktondi alattvaló nem hiszi el –, hogy Erzsébet valójában egy hatalmas nagy vadász (természetesen nem kapott érte dicséretet, bármennyire igyekezett is felmutatni az erkélyről szerzett kis cinkét, merthogy úrinők nem így viselkednek).

 

Akár macskás, akár kutyás a kedves Olvasó, Erzsébet történetei mindenki számára szórakoztatóak. Irományai számos családban és baráti körben kézről kézre járnak, s aki egyszer a szívébe zárta Erzsit, annak kétsége sem lesz többé afelől, hogy a világot a cicusok szebbé és jobbá teszik, még ha sokszor úgy is érezzük, hogy az idegeinken táncolnak a sokszor szúrós szemű, de egyébként imádnivaló négylábú barátaink.

 

Homonnay Gergely Erzsébet-trilógiáját – „Puszi, Erzsi!”, további kötetek „Az elnökasszony – A bundás választás” és az „Erzsi bölcsességei – A boldog élet titka” – kortól és nemtől függetlenül szeretettel ajánlom mindenkinek. Letehetetlen, maradandó élményt ad, és mivel a legjobb orvosság a nevetés, garantáltan mindenki számára lélekgyógyító hatású!

 

„Ha halakat akarok, bekapcsolja nekem a tévét, és nézhetem a tévében a végtelenített akváriumot, oszt szevasz. Nézze ő az akváriumot, mert nekem nem kell, amikor a világmindenség is az enyém lehet. Puszi, Erzsi”


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

HORVÁTH LILIÁNA #könyvfotók

HORVÁTH LILIÁNA, a budapesti Jelky András Iparművészeti Szakgimnázium diákjának könyvfotói

HORECZKI ZSÓFIA #könyvfotók

HORECZKI ZSÓFIA, a budapesti Sztehlo Gábor Evangélikus Gimnázium diákjának könyvfotói