Ugrás a fő tartalomra

Karl May: Winnetou - Old Shatterhand

 Piri Balázs, Friedrich Schiller Gimnázium, Pilisvörösvár

 

Ebben a rövidke könyvajánlóban, kedvenc könyvsorozatom, a Winnetou egyik részével, az Old Shatterhand alcímet viselő regénnyel fogok foglalkozni. A Winnetou könyvek írjója nem más, mint Karl (Friedrich) May (élt: 1842-1912), egy német származású író, a legnagyszerűbb nem angolszász „vadnyugati” szerző.

Történetünk főszereplője egy fiatal, húszas évei elején járó fiatalember, aki Szászországból Észak-Amerikába vándorol szerencsét próbálni, és megélhetést keresni. Első munkájaként házitanító lesz, megismerkedik az öreg Harry-vel, akinél kiderül, gyakorlatlansága ellenére remekül lő, és lovaglásban is helytáll. Remek képességeinek és némi szakismeretének hála, munkát kap egy vasútépítő társaságnál, ahol geodéta lesz. Megismerkedik első „mentorával” az öreg Sam Hawkins-sal, akitől megkapja a fantasztikus fizikai erejéhez méltó Old Shatterhand nevet, melyet később az egész vadnyugat ismer majd. Egy katasztrofális találkozás során megismerkedik az Apache törzs vezetőjével és annak fiával, Winnetou-val, aki azonnal rokonszenves lesz neki, de sajnos ez viszonzatlan marad. Bár eredetileg vasútépítés miatt jöttek erre a környékre, egy szempillantás alatt egy indiánháború kellős közepén találják magukat, melyből bajtársaival szabadulna is, de már túl késő.

Számomra nagyon kedves ez a Winnetou tetralógia. Fantasztikusan izgalmas, helyenként kifejezetten pörgős a cselekmény, de olykor megáll a történet és az író egy-egy pillanatra, hogy élvezhessük a gyönyörű tájat, a vad és sokszor érintetlen Amerikát. Érdekes kötődés lehet nekünk magyaroknak, hogy a fűszereplőt, Charlie-t azaz Old Shatterhand-ot, Karl May állítólag egy, az 1848-as szabadságharcban legendás erejéről elhíresült magyar vitézről, a természettudós utazóról, Xántus Jánosról mintázta.

Én viszonylag kicsi koromban ismerkedtem meg ezzel a sorozattal, és azóta is néha napján újra elmerülök benne, és mindig találok benne valami, addig észre nem vett utalást, rejtett jeleket és információkat. Éppen ezért bárkinek bátran javaslom, fiatalabbaknak a fantasztikus, magával ragadó, de mégis reális történet miatt, idősebbeknek, pedig a magában hordozott, főleg eszmei érték miatt, hiszen rengeteg, mindenkor releváns mondanivaló és morális kérdés van benne, melyek pazar kalandregény formába vannak csomagolva.

(Kép: A Móra Ferenc Könyvkiadó 1976-os kiadása)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

HORVÁTH LILIÁNA #könyvfotók

HORVÁTH LILIÁNA, a budapesti Jelky András Iparművészeti Szakgimnázium diákjának könyvfotói

HORECZKI ZSÓFIA #könyvfotók

HORECZKI ZSÓFIA, a budapesti Sztehlo Gábor Evangélikus Gimnázium diákjának könyvfotói

CSORBA MÁRTON #könyvajánló

Csorba Márton, a debreceni Szent László Görögkatolikus Gimnázium és Technikum diákjának könyvajánlója   Homonnay Gergely: Puszi, Erzsi! – A világ macskaszemmel   A 2022-es év szomorú hírrel indult: fiatalon, 47 évesen Olaszországban elhunyt a népszerű magyar író, Homonnay Gergely. Nem akkor találkoztam először a nevével. Lelkes macskarajongóként már évekkel korábban megismerkedtem az interneten Gergely világhírű macskájának, Erzsébet Fenevadovának – röviden Erzsi – nem éppen hétköznapi életbölcsességeivel.   Hogy miért Erzsébet? Természetesen az angol királynő után. Gergely és egykori párja nem adtak azonnal nevet legifjabb, puha bundás családtagjuknak, amikor hozzájuk került – megfigyelés alatt tartották, hogy a hozzá leginkább illő, őt leginkább kifejező név boldog viselője lehessen majdan.   Túlnyomórészt – nem mindig – nemesi, elegáns viselkedésének és méltóságának megfelelően végül egyértelművé vált Gergely számára, hogy négylábú főnökét nyilvánvalóan Erzsébetnek hívjá