Ugrás a fő tartalomra

PÁSZTOR ATA BOTOND #könyvajánló

PÁSZTOR ATA BOTOND,
az érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium diákjának könyvajánlója


David Goggins : Can’t Hurt Me - Master Your Mind and Defy the Odds

David Goggins, a könyv szerzője egy visszavonult NAVY SEAL (amerikai különleges osztag), egy volt Guinness világrekord tartó, több mint 60 ultramaraton (általában 50 kilométer, 50 mérföld, 100 kilométer vagy 100 mérföld) és ultratriatlon részvétellel.

A könyvben leírja, miképpen szerezhetünk több kontrolt elménk felett, és hogyan érhetjük el a valós, korlátok nélküli potenciálunkat.

Végig visz a rettentően nehéz, bonyodalmakkal teli életén, ami legtöbb esetben egy hullámvasútnak bizonyul. Fiatal korában édesanyjával együtt elmenekült bántalmazó apja elől, majd éveken át szegénységben éltek. A múlt démonjaival – a traumáival – küszködött, míg tanulmányi nehézségek nehezítették az útját, faji megkülönböztetéssel együtt.

A cselekmény során elmagyarázza, hogyan építette újra az életét. Részletezi, hogy hogyan szeretett volna a légierő mentőcsapatának tagja lenni, majd miképpen esett ki a kiképzésről a vízbiztonsági próbánál. Az elkövetkezendő években egy roppant monoton munka mellett felszedett 50 kilogrammot. Egy napon hallott a világ legjobb katonáiról – a NAVY SEAL-ekről –, akiknek a lehető legmegterhelőbb kiképzést kell elvégezniük, mivel mind a mentális, mind a fizikális képességeikkel feszegetniük – majd áttörni – kell a saját határaikat. Mindössze három hónap alatt ledolgozta a felszedett fölösleget, és felkészítette magát a kihívásokra, hogy így megkezdhesse a megpróbáltatások sorozatát. Sikerült bejutnia a képzésre, viszont sérülések miatt háromszor kellet teljesítenie a „Hell Week”-et. (Ez a legnehezebb része a programnak, ami 130 órát tartalmaz alvás nélkül, a legkínzóbb körülmények között.)

David Goggins extrém kihívásokkal és élethelyzetekkel fűszerezte meg egész felnőttkorát. Ennek a célja az volt, hogy folyton tesztelhesse önmagát és erősíthesse a mentális stabilitását. Lefutott egy 100 mérföldes ultramaratont bármiféle felkészülés nélkül, hogy kvalifikálhasson, majd teljesíthesse a világ legnehezebb maratonját, a Badwater 135-öt, jótékonysági céllal.

Tíz darab trükköt mutat be nekünk, amit ő használt, hogy elérje céljait és folyton túlteljesíthesse önmagát. Az összes fejezet végén ad nekünk egy-egy kihívást, amikkel könnyebben beépíthetjük mindennapjainkba az olvasottakat. Ezek könnyen értelmezhetőek, és ha sikeresen implementáljuk őket, szinte garantálható, hogy pozitív változást fognak hozni.

Szinte bárkinek szívesen ajánlanám ezt a könyvet. Egy fantasztikusan érdekfeszítő olvasmány, ami akár az olvasó életét is megváltoztathatja. Sajnos, a könyvnek nincs magyar fordítása, tehát csak idegen nyelveken érhető el. Mindemellett, tartalmaz felkavaró képeket, trágár szavakat, és mély, helyenként nyomasztó történeteket. Ha ezek nem tartanak vissza téged, akkor menj, olvasd el!



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

HORVÁTH LILIÁNA #könyvfotók

HORVÁTH LILIÁNA, a budapesti Jelky András Iparművészeti Szakgimnázium diákjának könyvfotói

HORECZKI ZSÓFIA #könyvfotók

HORECZKI ZSÓFIA, a budapesti Sztehlo Gábor Evangélikus Gimnázium diákjának könyvfotói

CSORBA MÁRTON #könyvajánló

Csorba Márton, a debreceni Szent László Görögkatolikus Gimnázium és Technikum diákjának könyvajánlója   Homonnay Gergely: Puszi, Erzsi! – A világ macskaszemmel   A 2022-es év szomorú hírrel indult: fiatalon, 47 évesen Olaszországban elhunyt a népszerű magyar író, Homonnay Gergely. Nem akkor találkoztam először a nevével. Lelkes macskarajongóként már évekkel korábban megismerkedtem az interneten Gergely világhírű macskájának, Erzsébet Fenevadovának – röviden Erzsi – nem éppen hétköznapi életbölcsességeivel.   Hogy miért Erzsébet? Természetesen az angol királynő után. Gergely és egykori párja nem adtak azonnal nevet legifjabb, puha bundás családtagjuknak, amikor hozzájuk került – megfigyelés alatt tartották, hogy a hozzá leginkább illő, őt leginkább kifejező név boldog viselője lehessen majdan.   Túlnyomórészt – nem mindig – nemesi, elegáns viselkedésének és méltóságának megfelelően végül egyértelművé vált Gergely számára, hogy négylábú főnökét nyilvánvalóan Erzsébetnek hívjá