Ugrás a fő tartalomra

Richard Bach: Jonathan, a sirály

 

Becser Zsanna, a Budai II. Rákóczi Ferenc Gimnázium diákjának könyvajánlója

Richard Bach: Jonathan, a sirály

A Jonathan, a sirály című könyv, Richard Bach, amerikai író munkája, 1970-ben jelent meg először, műfaja: ezoterikus regény.

A szerző a repülés tudományába enged bepillantást, főszereplője Jonathan Livingston, a sirály. Jonathan különbözik a többi, átlagos sirálytól. Nem csak azért szeretne repülni, hogy zsákmányt szerezzen, hanem tökéletesen akar repülni. Célja a repülés szépségének megélése, a folytonos tanulás, de a repülést a szabadság kulcsának és az önismeret útjának is tekinti. Ezért csak gyakorol, gyakorol, igyekszik megismerni saját korlátait, és mindet átugrani, mígnem a sirályközösség tagjai kiközösítik, magány vár rá, de ekkor sem adja fel.

Legfőbb feladatának tartja, hogy tökéletesedjen, minden értelemben felfelé törekszik, átlép dimenziókon, és rájön, hogy a halál nem megsemmisülés, hanem a teljesebb és tágasabb valóságok felé vezető út.

"Arra van szükséged, hogy tovább keresd önmagad, mindennap egy kicsit fedezz fel belőle." - Tanulja a következő dimenzióban.

Eléri célját, de rájön, hogy mindez mit sem ér, hogyha ezt a tudást nem tudja a többi sirálynak átadni, hiszen mindenkiben ott lapul a lehetőség a szabad szárnyalásra. Visszatér a rajhoz, amely elküldte, majd először egy, majd egyre több hasonlóan gondolkodó sirályra lel, akikben a tudásvágy ég, hiszen ennek pislákoló lángja mindenkiben ott rejtőzik.

"...szabadságodban áll, hogy önmagad légy, valóságos magad, itt és most; és semmi nem állhat az utadba."

Jonathan csodálatos története minket, embereket is kiteljesedésre buzdít, kitartó, áldozatos munkára, amely a teljes, szabad élet felé vezet.

(Édesvíz Kiadó 1997.)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

HORVÁTH LILIÁNA #könyvfotók

HORVÁTH LILIÁNA, a budapesti Jelky András Iparművészeti Szakgimnázium diákjának könyvfotói

HORECZKI ZSÓFIA #könyvfotók

HORECZKI ZSÓFIA, a budapesti Sztehlo Gábor Evangélikus Gimnázium diákjának könyvfotói

CSORBA MÁRTON #könyvajánló

Csorba Márton, a debreceni Szent László Görögkatolikus Gimnázium és Technikum diákjának könyvajánlója   Homonnay Gergely: Puszi, Erzsi! – A világ macskaszemmel   A 2022-es év szomorú hírrel indult: fiatalon, 47 évesen Olaszországban elhunyt a népszerű magyar író, Homonnay Gergely. Nem akkor találkoztam először a nevével. Lelkes macskarajongóként már évekkel korábban megismerkedtem az interneten Gergely világhírű macskájának, Erzsébet Fenevadovának – röviden Erzsi – nem éppen hétköznapi életbölcsességeivel.   Hogy miért Erzsébet? Természetesen az angol királynő után. Gergely és egykori párja nem adtak azonnal nevet legifjabb, puha bundás családtagjuknak, amikor hozzájuk került – megfigyelés alatt tartották, hogy a hozzá leginkább illő, őt leginkább kifejező név boldog viselője lehessen majdan.   Túlnyomórészt – nem mindig – nemesi, elegáns viselkedésének és méltóságának megfelelően végül egyértelművé vált Gergely számára, hogy négylábú főnökét nyilvánvalóan Erzsébetnek hívjá