Ugrás a fő tartalomra

Joey Graceffa: Az éden gyermekei

 Forray Letícia, a százhalombattai Arany János Gimnázium diákjának könyvajánlója

 


Mit tennél, ha már a puszta létezésed is törvényszegés lenne? Sosem tehetnéd ki a lábad az otthonod falai közül, mert megölnének, ha kiderülne, hogy létezel. Emberekkel sosem beszélhetnél, teljesen elkülönítve élnél a társadalom egészétől. Sőt, még a saját otthonodban is bújkálnod kellene a látogatók elől. Sosem lehetne tulajdonod, amiből kiderülhetne, hogy te is a házban élsz. A külvilágról csak az ikertestvéred beszámolói alapján, és a kert falának tetejéről kinézve tájékozódhatnál. Olyan lenne, mintha nem is léteznél, de közben mégis, csak ez az élet korántsem olyan, mint amilyenről egy fiatal lány álmodik.

 

Az Éden gyermekei egy trilógia első része, melynek főszereplője Rowan, második gyermekként jött a világra Édenben. Ez a város az emberek védelmezésére lett felépítve a tönkretett Földön, és lakói közül mindenki arra vár immár kétszáz éve, hogy miután bolygójuk regenerálódott, visszatérhessenek a kinti világba. Viszont mivel Éden kapacitása véges, minden párnak csak egy gyereke lehet. Ha valakinek mégis két gyermeke lenne, a terhességet meg kell szakítani. Ám ha valaki ennek ellenére megszüli második gyermekét, és ez kitudódik, akkor a gyermek üldözött lesz a rendszer szemében. Ezért Rowan egészen tizenhat éves koráig a családja házának falai közt él, míg végül kíváncsiságától vezérelve megszökik. Megismerkedik a szerelemmel, és bár sokszor életveszélyes helyzetekbe keveredik a külvilággal való ismerkedése során, rengeteg titokra is fény derül Édennel kapcsolatban.

Ez a könyv tökéletes bemutatása egy már-már diktatórikus társadalomnak, ahol nem jó a rendszer ellenségének lenni. Különlegesen mutatja be a politika működését, és azt, néha mennyire keveset látunk mi, kisemberek a nagy egészből. Felveti a kérdést, hogy milyen következményekkel járhat, ha egy egész társadalom hite megrendül valakiben, akit addig hősnek tituláltak. Megmutatja, milyen érzés az, ha rájössz, semmit nem hihetsz el, és senkiben sem bízhatsz, és hogy mi történik, ha Éden elsőre kiegyensúlyozottnak, már-már utópisztikusnak tűnő világáról kiderül, hogy bármi más, csak paradicsomi nem.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

HORVÁTH LILIÁNA #könyvfotók

HORVÁTH LILIÁNA, a budapesti Jelky András Iparművészeti Szakgimnázium diákjának könyvfotói

HORECZKI ZSÓFIA #könyvfotók

HORECZKI ZSÓFIA, a budapesti Sztehlo Gábor Evangélikus Gimnázium diákjának könyvfotói

CSORBA MÁRTON #könyvajánló

Csorba Márton, a debreceni Szent László Görögkatolikus Gimnázium és Technikum diákjának könyvajánlója   Homonnay Gergely: Puszi, Erzsi! – A világ macskaszemmel   A 2022-es év szomorú hírrel indult: fiatalon, 47 évesen Olaszországban elhunyt a népszerű magyar író, Homonnay Gergely. Nem akkor találkoztam először a nevével. Lelkes macskarajongóként már évekkel korábban megismerkedtem az interneten Gergely világhírű macskájának, Erzsébet Fenevadovának – röviden Erzsi – nem éppen hétköznapi életbölcsességeivel.   Hogy miért Erzsébet? Természetesen az angol királynő után. Gergely és egykori párja nem adtak azonnal nevet legifjabb, puha bundás családtagjuknak, amikor hozzájuk került – megfigyelés alatt tartották, hogy a hozzá leginkább illő, őt leginkább kifejező név boldog viselője lehessen majdan.   Túlnyomórészt – nem mindig – nemesi, elegáns viselkedésének és méltóságának megfelelően végül egyértelművé vált Gergely számára, hogy négylábú főnökét nyilvánvalóan Erzsébetnek hívjá