Ugrás a fő tartalomra

Jonathan Maberry: Az ördög ügyvédje

Simon Sára, a BGSZC II. Rákóczi Ferenc Gimnázium diákjának könyvajánlója

Ha titokzatos, meglepő csavarokkal teli krimi olvasására vágysz, amely garantáltan nem fog untatni, jó hírem van számodra: pont ilyen könyvet szeretnék veled megismertetni.

Fontosnak tartom megemlíteni, hogy az X-akták híres tudományos-fantasztikus sorozat, amely a ’90-es években jelent meg, főszereplője a két FBI ügynök: Fox Mulder és Dana Scully. Mindkettejük háttértörténetéről könyv jelent meg 2017-ben: Az X-akták – Kezdetek: A káosz ügynöke (írta: Kami Garcia), illetve X-akták – Kezdetek: Az ördög ügyvédje (írta: Jonathan Maberry).

Maberry a sorozatot mitologikusnak és igazán meggyőzőnek jellemezte egy újságcikknek adott beszélgetés során, „inkább úgy íródott, mint egy regény” tette hozzá. Nem meglepő tehát, hogy szívesen vállalta a Dana fiatalságáról szóló könyv megírását.

A könyv elején idézet található Danától: „Sok olyan dolgot láttam már, ami megingatta a világegyetemről alkotott korábbi elképzeléseimet, de ez a bizonytalanság csak megerősítette bennem a vágyat, hogy megismerjem, megértsem azokat a dolgokat, amelyek látszólag érthetetlenek.”

1979-ben járunk, amikor a Scully-család az apa munkája miatt a marylandi Craigerbe költözik. A 15 éves Dana Scully kisebb gondja is nagyobb annál, hogy új iskolájában csodabogárnak tartják, hiszen a költözés óta rémálmok gyötrik, amelyekben újra és újra felbukkan egy homályos alak - talán egy angyal… vagy inkább maga az ördög. Nem sokkal később Dana az iskolai öltözőben találkozik egy autóbalesetben elhunyt diáktársával, aki segítségért könyörög. A lányt nem hagyják nyugodni a halálesetek és az áldozatok bőrén lévő napfogyatkozást ábrázoló tetoválás, ezért nyomozásba kezd újdonsült barátjával, Ethannel. Ezután azonban olyan világban találja magát, ahonnan nincs többé visszaút…

Jonathan Maberry képregény és drámaíró, számos regénye jelent meg, illetve napjaink „10 legjobb horror írójának” listáján is megnevezték. A könyv végén köszönetet nyilvánít Ted Adamsnek, amiért „az idegenek, a szörnyek és összeesküvések világának játszóterére” invitálta.

A regényt Rézműves László fordította, és Szendi Nóra szerkesztette. A borító készítőjéről sajnos nem találtam információt, de szerintem nagyon klassz, és illik a könyv hangulatához.

„Észbontó krimi egy nagyszerű történetírótól, amit minden olvasó garantáltan élvezni fog. Mindenképp ajánlom az X-akták rajongóinak, és azoknak is, akik még sosem hallottak Dana Scullyról.” – vélekedik Melissa de la Cruz, a „Az Elveszettek szigete” című mű szerzője.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

HORVÁTH LILIÁNA #könyvfotók

HORVÁTH LILIÁNA, a budapesti Jelky András Iparművészeti Szakgimnázium diákjának könyvfotói

HORECZKI ZSÓFIA #könyvfotók

HORECZKI ZSÓFIA, a budapesti Sztehlo Gábor Evangélikus Gimnázium diákjának könyvfotói

CSORBA MÁRTON #könyvajánló

Csorba Márton, a debreceni Szent László Görögkatolikus Gimnázium és Technikum diákjának könyvajánlója   Homonnay Gergely: Puszi, Erzsi! – A világ macskaszemmel   A 2022-es év szomorú hírrel indult: fiatalon, 47 évesen Olaszországban elhunyt a népszerű magyar író, Homonnay Gergely. Nem akkor találkoztam először a nevével. Lelkes macskarajongóként már évekkel korábban megismerkedtem az interneten Gergely világhírű macskájának, Erzsébet Fenevadovának – röviden Erzsi – nem éppen hétköznapi életbölcsességeivel.   Hogy miért Erzsébet? Természetesen az angol királynő után. Gergely és egykori párja nem adtak azonnal nevet legifjabb, puha bundás családtagjuknak, amikor hozzájuk került – megfigyelés alatt tartották, hogy a hozzá leginkább illő, őt leginkább kifejező név boldog viselője lehessen majdan.   Túlnyomórészt – nem mindig – nemesi, elegáns viselkedésének és méltóságának megfelelően végül egyértelművé vált Gergely számára, hogy négylábú főnökét nyilvánvalóan Erzsébetnek hívjá