Ugrás a fő tartalomra

Miért jó olvasni? Miért jó könyvtárba járni?

 

Molnár Marcell, a Babits Mihály Gimnázium (Újpest) diákjának írása az olvasásról, könyvtárról


Az olvasás történelme nagyon régre nyúlik vissza. A papír feltalálása előtt agyagtáblákra, illetve kőtáblákra írtak, ezeket olvasták az emberek.  A könyvtárak megjelenése kb 4000 éves múltra tekint vissza.

Manapság sajnos a könyvtárak és az olvasás szerepe is csökken, rengeteg könyv elérhető elektronikusan, olvasni pedig nem divat. Amely könyv elérhető filmben, azt általában filmben szokták megnézni az emberek. Pedig az olvasásnak számos pozitív hatása van. Először is bővíti a szókincset, így választékosabban tudjuk kifejezni magunkat. Javítja a memóriát is. Hosszú ideig kell egy dologra figyelni, ami manapság hasznos. Részesei leszünk a történetnek, ezért kikapcsolódásnak is jó. A gyerekeknek olvasott esti mesék pozitív hatásával számtalan cikk foglalkozik.

Sajnos az én korosztályom a kötelező olvasmányokon kívül nagyon keveset olvas. Ennek egyik oka lehet az időhiány, egy másik ok lehet az is, hogy a tanárok nem olyan könyveket adnak fel, ami ennek a korosztálynak való, és sajnos a könyvek nagyon drágák. Ez utóbbi problémára lehet megoldás a könyvtár. Ha nem szeretnénk vagy nem tudunk megvenni egy könyvet, vagy csak egyszer szeretnénk elolvasni, akkor ideális megoldás.

Én alsós koromban tanultam meg a könyvtár használatát az iskolában. Amint belépek egy könyvtárba, megcsap a könyvek jellegzetes illata és ez ellazít. Az iskolai könyvtárban például azt szeretem a legjobban, hogy elfelejtem, hogy valójában az iskolában vagyok és csak a könyvre tudok koncentrálni. A könyvtárban csendben kell maradni és ki kell kapcsolni a telefonokat, olyan, mintha megállna az idő.

Ha valaki nem hagyományos könyvtárba szeretne járni, azok számára létezik elektronikus könyvtár is. Léteznek szakkönyvtárak is, ahol egy-egy szakterület könyveit találhatjuk meg.

Mindenkinek ajánlom, hogy sokat olvasson, mert az olvasás „gazdaggá” tesz.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

HORVÁTH LILIÁNA #könyvfotók

HORVÁTH LILIÁNA, a budapesti Jelky András Iparművészeti Szakgimnázium diákjának könyvfotói

HORECZKI ZSÓFIA #könyvfotók

HORECZKI ZSÓFIA, a budapesti Sztehlo Gábor Evangélikus Gimnázium diákjának könyvfotói

CSORBA MÁRTON #könyvajánló

Csorba Márton, a debreceni Szent László Görögkatolikus Gimnázium és Technikum diákjának könyvajánlója   Homonnay Gergely: Puszi, Erzsi! – A világ macskaszemmel   A 2022-es év szomorú hírrel indult: fiatalon, 47 évesen Olaszországban elhunyt a népszerű magyar író, Homonnay Gergely. Nem akkor találkoztam először a nevével. Lelkes macskarajongóként már évekkel korábban megismerkedtem az interneten Gergely világhírű macskájának, Erzsébet Fenevadovának – röviden Erzsi – nem éppen hétköznapi életbölcsességeivel.   Hogy miért Erzsébet? Természetesen az angol királynő után. Gergely és egykori párja nem adtak azonnal nevet legifjabb, puha bundás családtagjuknak, amikor hozzájuk került – megfigyelés alatt tartották, hogy a hozzá leginkább illő, őt leginkább kifejező név boldog viselője lehessen majdan.   Túlnyomórészt – nem mindig – nemesi, elegáns viselkedésének és méltóságának megfelelően végül egyértelművé vált Gergely számára, hogy négylábú főnökét nyilvánvalóan Erzsébetnek hívjá