Ugrás a fő tartalomra

Sophie Hannah: A háromnegyed rejtélye

Czinege Réka, Kőbányai Szent László Gimnázium



A címet ízlelgetve, elsőre újabb matematikai sejtés boncolgatására tippelnénk. A könyvet felütve viszont egy közismert alakba botlunk bele. Az alacsony termetű, szikrázó szemű úriemberbe, kinek eleganciája vetekedik ápolt bajuszával és a kiállhatatlan kis szürke agysejtjeivel. Igen, hölgyeim és uraim, nem káprázik a szemük mikor e sorokat olvassák. Az angol származású írónő, Sophie Hannah, ezúttal Hercule Poirot történeteit folytatva megkísérel Agatha Christie nyomdokaiba lépni. Mégis, a legnagyobb kérdés nem az, hogy sikerül-e neki, hanem hogy hogyan? 

A történet tulajdonképpen Edward Catchpoolnak, a Scotland Yard rendőrtisztjének beszámolója egy teljesen átlagos halálesetről. Barnabas Pandy elhunyt 3 hónapja. Poirotban mégis most merülnek fel kétségek halálát illetően, hogy talán mégsem magától fulladt bele a kádjába. Így tollat ragad és levelet ír négy idegennek, hogy meggyanúsítsa őket. A négy címzettet hirtelen éri a vád, nem beszélve magáról Poirotról. Akkor most mégsem ő írta azokat a leveleket? És egyáltalán, ki az a Barnabas Pandy? A zseniális nyomozót most nem kötelezi semmi a rejtély megfejtésére, de valaki mégis játszadozik vele. Lehetséges, hogy üzenni akarnak neki? Egy vizes ruhadarab, egy hibás írógép, 4 biztos alibi. Poirot időkorlátot állít fel saját magának és nekünk, 2 napja van feltárni a titkot. A kulcs, a sütemény. Vajon rájön Poirot mielőtt az utolsó morzsa is elfogyna? Tényleg nem történt semmi említésre méltó három hónappal ezelőtt, akkor este? 

A cselekmény nagyon pörgős, melyhez a legkonokabb karakterek is idomulnak. Az idegek az utolsó pillanatig pattanásig feszülnek. Bár remélem, megtetted tétjeidet az elkövetőre, csalódást kell, hogy okozzak. Ha szereted a letehetetlen könyveket és a nyomozás se áll távol tőled, akkor fogj egy széket és ülj le, mert erre a fordulatra biztos nem fogsz számítani.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

HORVÁTH LILIÁNA #könyvfotók

HORVÁTH LILIÁNA, a budapesti Jelky András Iparművészeti Szakgimnázium diákjának könyvfotói

HORECZKI ZSÓFIA #könyvfotók

HORECZKI ZSÓFIA, a budapesti Sztehlo Gábor Evangélikus Gimnázium diákjának könyvfotói

CSORBA MÁRTON #könyvajánló

Csorba Márton, a debreceni Szent László Görögkatolikus Gimnázium és Technikum diákjának könyvajánlója   Homonnay Gergely: Puszi, Erzsi! – A világ macskaszemmel   A 2022-es év szomorú hírrel indult: fiatalon, 47 évesen Olaszországban elhunyt a népszerű magyar író, Homonnay Gergely. Nem akkor találkoztam először a nevével. Lelkes macskarajongóként már évekkel korábban megismerkedtem az interneten Gergely világhírű macskájának, Erzsébet Fenevadovának – röviden Erzsi – nem éppen hétköznapi életbölcsességeivel.   Hogy miért Erzsébet? Természetesen az angol királynő után. Gergely és egykori párja nem adtak azonnal nevet legifjabb, puha bundás családtagjuknak, amikor hozzájuk került – megfigyelés alatt tartották, hogy a hozzá leginkább illő, őt leginkább kifejező név boldog viselője lehessen majdan.   Túlnyomórészt – nem mindig – nemesi, elegáns viselkedésének és méltóságának megfelelően végül egyértelművé vált Gergely számára, hogy négylábú főnökét nyilvánvalóan Erzsébetnek hívjá