Ugrás a fő tartalomra

Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

 


Csordás Botond, MSZC Wesselényi Miklós Műszaki Technikum


Azt mondanám, hogy A Pál utcai fiúk talán a világon az egyik legismertebb és a legtöbb nyelvre lefordított, magyar ifjúsági regény. Nem véletlenül van még az iskolákban kötelező olvasmányként jelen. 

Már  több mint 30 nyelvre fordították le a két banda történetét, középpontban a hősselNemecsekkel, a bajtársiassággal, szolidaritással  és a hazaszeretettel. Az, hogy ilyen sok nyelvre fordították le, mutatja, hogy milyen népszerű lett a regény. Nekem személy szerint a kedvenc kötelező olvasmányom volt, izgalmas, ahogy  két banda harcolt egymás ellen. 

A történet maga nagyon kedves, tanulságos, olvasmányos, ellenben a végkifejlet sajnos szomorú.

A regényben lényegében két fiúbanda harcol egymás ellen, az egyikbanda  a Pál utcai fiúk, a másik banda pedig a vörösingesek. De nézzük meg a történet kibontakozását fejezetenként is.

I. fejezet:

Háromnegyed egy van éppen, helyszínünk a természetrajzi terem. Óra után az iskola előtti törökmézes árus most mindent 2 krajcárért akar adni a korábbi 1-hez képest. Einstand: különleges pesti gyerekszó – amikor valamelyik erősebb fiú magánál gyengébbet lát játszani és a játékot elveszi tőle. Az erősebb fiú hadizsákmánynak tekinti pl. a golyót és akinek ez nem tetszik, vele szemben erőszakot fog alkalmazni. Az einstand egyben hadüzenet is.

Két Pásztor fiú einstandot követ el a Múzeum-kertben. Nemecsek Ernő volt az áldozat, akitől elvették az összes játékgolyóját. Őt senki nem vette komolyan, csak Boka, a vezér.

II. fejezet:

A grund- Pál utcai farakások, köztük utcácskák. Kis tér, középen gőzfűrész, itt volt a hadsereg hadiszállása.. Egyetlen közlegény volt a csapatban, Nemecsek. Ő figyel fel rá, hogy a vörösingesek vezére, Áts Feri behatolt a grundra és ellopta piros-zöld zászlójukat. Boka kiadta Csele nővérének, hogy csináljon új zászlót piros-fehér színben, mivel csak ilyen anyaguk volt otthon. Elnökválasztás: Boka János 11 szavazat, Geréb Dezső 3.

III. fejezet:

Iskola után Boka és még két fiú bemegy a Füvészkertbe és kitesz egy cetlit: “Itt voltak a Pál utcai fiúk!” Be is jutnak az ellenséges területre, az akció során Nemecsek beleesett a tóba. A vörösingesek között meglátták Gerébet, aki arról beszélt, hol lehet bemenni a grundra, tehát áruló volt. Csak azért akarták elfoglalni a grundot, hogy legyen hol labdázniuk. Boka egy megfelelő pillanatban kitűzte a cetlit. Menekülés közben elbújtak az üvegházban és sikerült kijutniuk.

IV. fejezet:

Gittegylet! – Rácz tanár úr behívatja a fiúkat Boka kivételével és előkerül a pecsét, a zászló és a nagy rakás gitt. Az egyletet feloszlatja a tanár. A grundon Nemecsek kihallgatja Geréb és a tót (gondnok, más néven Janó) beszélgetését, miszerint ki akarják onnan kergetni a fiúkat. Mivel nem ment oda a Gittegylethez, hanem rohant Bokához a hírrel, árulónak kiálltják ki és beírják a nevét kis betűvel a jegyzőkönyvbe: “nemecsekernő áruló!”

V. fejezet:

Nemecsek visszalopja a zászlójukat a vörösingesektől és fel is fedi magát, pedig egyedül megy oda. Büntetése, hogy meg kell fürödnie a tóban. Később a két Pásztornak is fürödnie kell az einstand miatt.

Hogy mi minden fog még történni, nem árulom el. Olvasd el a történetet az elejétől a végéig, hogy megtudd mi lesz a folytatásban. Annyit még elárulhatok, hogy sajnos nem lesz boldog befejezése a történetnek ☹


Sok sikert , jó olvasását, kellemes kikapcsolódást!


Kép: Szanyi Péter szobra a Pál utcai fiúkról (Budapest, VIII. Práter utca 11.)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

HORVÁTH LILIÁNA #könyvfotók

HORVÁTH LILIÁNA, a budapesti Jelky András Iparművészeti Szakgimnázium diákjának könyvfotói

HORECZKI ZSÓFIA #könyvfotók

HORECZKI ZSÓFIA, a budapesti Sztehlo Gábor Evangélikus Gimnázium diákjának könyvfotói

CSORBA MÁRTON #könyvajánló

Csorba Márton, a debreceni Szent László Görögkatolikus Gimnázium és Technikum diákjának könyvajánlója   Homonnay Gergely: Puszi, Erzsi! – A világ macskaszemmel   A 2022-es év szomorú hírrel indult: fiatalon, 47 évesen Olaszországban elhunyt a népszerű magyar író, Homonnay Gergely. Nem akkor találkoztam először a nevével. Lelkes macskarajongóként már évekkel korábban megismerkedtem az interneten Gergely világhírű macskájának, Erzsébet Fenevadovának – röviden Erzsi – nem éppen hétköznapi életbölcsességeivel.   Hogy miért Erzsébet? Természetesen az angol királynő után. Gergely és egykori párja nem adtak azonnal nevet legifjabb, puha bundás családtagjuknak, amikor hozzájuk került – megfigyelés alatt tartották, hogy a hozzá leginkább illő, őt leginkább kifejező név boldog viselője lehessen majdan.   Túlnyomórészt – nem mindig – nemesi, elegáns viselkedésének és méltóságának megfelelően végül egyértelművé vált Gergely számára, hogy négylábú főnökét nyilvánvalóan Erzsébetnek hívjá