Ugrás a fő tartalomra

BODOR VIVIEN #könyvajánló

BODOR VIVIEN

a Budapesti Gazdasági SZC Budai Technikum diákjának könyvajánlója

Mette Finderup: Minden más lesz (Emmy 1.)

A könyv egy Emmy Leander Nielsen nevű kislányról szól, aki 13 éves. A nagypapája svéd, nagymamájával és az anyukájával él Karleagerben, Dániában egy tanyán. Tudni kell, hogy itt mindenki ismer mindenkit, és ha valaki illetlenül viselkedik, akkor azt nem nézik jó szemmel. Egy gyönyörű, zöldellő kis településre kell gondolni, ami Emmy szerint nagyon jó és szép, de számára unalmas. Egyetlen iskola van ebben a faluban, és minden környéken élő gyerek ide jár. Emmy most lett hetedik osztályos, és mivel sokan vannak az iskolában, ezért áthelyeztek pár osztályt Hejresoba, ami jobban is tetszik Emmynek, mert ott van élet is. Délutánonként Emmy a két legjobb barátnőjével, Kittel és Sashával be szoktak ülni a helyi kávézóba beszélgetni és forró csokizni.

Emmy édesapja, akit Tomnak hívnak, Koppenhágában él, Dánia fővárosában Emmy bátyjával, Martinnal, miután egy éve a szülők elváltak, és megkérdezték mindkét gyermeket, hogy kivel szeretnének együtt élni. Emmy anyukáját választotta, míg Martin az apukája mellett döntött. Tom egyébként rendőrtisztként dolgozik, és Emmy megállapította, hogy pont úgy néz ki apukája, mint a képeskönyvekben lévő bajusszal és gömbölyödő pocakkal ábrázolt rendőrök.

Emmy nagyon nehezen dolgozta fel, hogy már nem egy családként élnek egy háztartásban az apukájával és a bátyjával együtt, hanem külön és eléggé messze egymástól. Kéthetente szokott az apukája ellátogatni Karleagerbe hozzájuk, és hetente kétszer beszélgetnek telefonon.

A kislányt megviseli a sok változás, és úgy érzi, hogy egy perc nyugta sincsen. Rossznak és kilátástalannak látja az életét és a világot, amiben él.

Emmy és Martin között a testvéri kapcsolat jónak mondható, ugyanis, ha jó fej a bátyja, akkor mindenről el tudnak beszélgetni, de vannak olyan pillanatok, amikor ki nem állhatják egymást. Emmy elmesélt egy kisebb sztorit, hogy mi történt pár évvel ezelőtt, ami nem esett neki jól. „Tudni kell, pár évvel ezelőtt kaptam anyukámtól egy naplót, hogy írjam le benne minden gondolatomat, ami csak eszembe jut, merthogy ez annyira menő az én koromban. Én már akkor is félve kezdtem el használni, ugyanis tudtam nagyon jól, hogy a bátyámban nem bízhatok meg és tudtam, hogy bele akar majd olvasni, ha megtalálja a kulcsot hozzá. És a félelmem be is igazolódott, mert én naiv leírtam az egyik plátói szerelmemet, és másnap már azzal fenyegetett a bátyám, hogy el fogja küldeni az illetőnek az egészet, amit írtam róla, sőt még a suliba is kirakja mindenhova, ugyanis másolatokat csinált a naplóm oldalairól. Nagyon mérges voltam rá és egyből hívtam fel anyut a szobába, hogy mi történt, és hogy csináljon valamit a bátyámmal, mert nem szeretném, hogy kitudódjon a dolog, meg persze ez senkire nem tartozik, csak rám. A bátyám kapott szobafogságot egy hétre és a másolatokat is oda kellett, hogy adja nekem anya parancsára.”

Egyik hétvégén Martin hazament Emmyékhez, és mivel tudta, hogy csajos estét terveznek, így ő elment a barátaival szórakozni. Emmy és anyukája elmentek egy boltba, ahol mind a ketten választottak egy kedvenc filmet, amit megnéznek este. Ezután elmentek rágcsát is venni, meg üdítőt. Anyukája egy romantikus filmet választott, ami kicsit kellemetlen volt Emmynek, hogy van benne csókjelenet és hogy ezt az anyukájával kell néznie.

Egy hónap elteltével Emmy annyit vett észre, hogy anyukája úgy megújult, mintha kicserélték volna. Teljesen új, merész ruhákat hordott, új táskája volt és sminkelte is magát. Elmesélte a barátnőinek, hogy igaz, hogy ő mondta anyukájának, hogy egy kicsit öltözhetne stílusosabban, meg kicsit adhatna magára, de ez már nem tetszett neki, hogy ilyen merészen mutatkozik, hiszen mégiscsak nem huszonéves már, és hogy beszélnie kell vele, mert ez nem mehet így tovább. Azt is megemlítette a barátnőinek, hogy lehet szerelmes és van valakije, akiről ő még nem tud.

Az események felgyorsultak, és Emmy anyukája azt szerette volna, ha az este Kittel lenne és nem otthon vele. Emmy egyből sejteni kezdte a dolgokat, hogy valakit vár anyukája, mert látta a bevásárlást is, hogy miket vett és nagy adag volt, amit tudott, hogy egyedül nem tudná megenni. Elment, találkozott Kittel, elmentek moziba filmet nézni, majd amikor vége lett, akkor együtt indultak el Emmyhez haza. A lakáshoz közeli feljárónál észrevettek egy idegen kocsit, ami jel volt a számukra, és kicsit félve indultak el a lakáshoz, mert nem tudták elképzelni, mi várhat rájuk. Amikor csöndesen benyitották az ajtót, nem hitték el, hogy mit látnak. Emmy anyukája és a titokzatos férfi csak úgy kapkodták magukra a ruhákat ijedtükben. Anyukája a néma csendet megtörve bemutatta a férfit, akit Jens Mogensnek hívtak, akit Emmy nagyon jól ismert, ugyanis a matematika tanárja állt vele szemben. Nagyon ideges lett Emmy az anyukájára, hogy a matematika tanárjával kellett pont összejönnie, és kellemetlenül is érezte magát ott abban a pillanatban. Anyukája bocsánatot kért minden egyes percben, de Emmy nagyon dühös volt, és nem tudta mit csináljon.  Elmondta anyukájának, hogy nem mer így az iskola közelébe se menni, miután benne maradt az a kép, ahol a matematika tanárral van. Félt a többi gyerek reakciójától, hogy mi lesz, ha ez az egész kiderül.

Néhány nappal később, hogy rajta kapta anyukáját és a matematika tanárját a kanapén együtt, megcsörrent a telefon, és a bátyja Martin hívta őt. Elkezdte mondani, hogy apukájuk, Tom össze akar költözni egy nővel, akit Lailának hívnak. Emmy nem tudta felfogni, hogy apukája életébe egy új nő van jelen. Elárulta Martin, hogy a nő a rendőrségen dolgozik titkárnőként, és hogy apukája oda akar költözni a nőhöz. Emmy annyira ki volt már, hogy megkérdezte a bátyját, hogy nem költözne-e vissza hozzájuk, és hoznák helyre a dolgokat a szüleikkel kapcsolatban. Természetesen igen volt a válasza, és felhívta anyukáját is, aki nagyon örült, hogy hazajön újra a fia. Emmy utolsó mondata az volt, hogy még el kell intéznie egy két dolgot, mielőtt hazajön Martin, de most mennie kell a suliba...

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

HORVÁTH LILIÁNA #könyvfotók

HORVÁTH LILIÁNA, a budapesti Jelky András Iparművészeti Szakgimnázium diákjának könyvfotói

HORECZKI ZSÓFIA #könyvfotók

HORECZKI ZSÓFIA, a budapesti Sztehlo Gábor Evangélikus Gimnázium diákjának könyvfotói

CSORBA MÁRTON #könyvajánló

Csorba Márton, a debreceni Szent László Görögkatolikus Gimnázium és Technikum diákjának könyvajánlója   Homonnay Gergely: Puszi, Erzsi! – A világ macskaszemmel   A 2022-es év szomorú hírrel indult: fiatalon, 47 évesen Olaszországban elhunyt a népszerű magyar író, Homonnay Gergely. Nem akkor találkoztam először a nevével. Lelkes macskarajongóként már évekkel korábban megismerkedtem az interneten Gergely világhírű macskájának, Erzsébet Fenevadovának – röviden Erzsi – nem éppen hétköznapi életbölcsességeivel.   Hogy miért Erzsébet? Természetesen az angol királynő után. Gergely és egykori párja nem adtak azonnal nevet legifjabb, puha bundás családtagjuknak, amikor hozzájuk került – megfigyelés alatt tartották, hogy a hozzá leginkább illő, őt leginkább kifejező név boldog viselője lehessen majdan.   Túlnyomórészt – nem mindig – nemesi, elegáns viselkedésének és méltóságának megfelelően végül egyértelművé vált Gergely számára, hogy négylábú főnökét nyilvánvalóan Erzsébetnek hívjá