Ugrás a fő tartalomra

Sara Shepard: A perfekcionisták

Forray Letícia, a százhalombattai Arany János Gimnázium diákjának könyvajánlója

 


Belegondoltál már abba, gyűlölsz-e valakit oly forrón, hogy képes lennél megölni? Vagy legalább elmerengtél azon, hogyan tennéd? Valószínűleg, még ha eszedbe jutott, sem kísérelted megtenni, inkább csak fantáziáltál. De lehetséges, hogy elég gyűlöletet érzel magadban egy gyilkosság pontos eltervezésére. És végül, mikor eljön az idő, nem teszed meg. Csak egy kicsit szórakozol, hogy megszivasd, mégis meghal az illető. Az általad tervezett módon. De a legrosszabb: nem te voltál.

Sok gondolatot ébresztett bennem ez a könyv. Az alapgondolat éppen az előbb felvázolt helyzet nagyban. Adott öt lány és egy fiú, akit mindannyian forrón gyűlölnek különböző okokból. El is tervezik a megölését, persze csak poénból, és mikor odáig jutnak, hogy tervüket végrehajtsák, igazából csak meg akarják szivatni. Mégis meghal a fiú. Hogy hogyan? Senki nem tudja. Öt lány és öt különböző indok. De vajon lenne bármelyik elég súlyos ahhoz, hogy a fiú halált érdemeljen ezért? Elméletben nem ők voltak. De mi van, ha mégis? Érdekes gondolat. De a könyv felveti a tökéletesség kérdését is. Érdemes-e tökéletesnek mutatnod magad? Milyen okkal akarhat valaki tökéletesnek látszani? És a legfontosabb: lehet-e tökéletesnek lenni? Ez utóbbira mindenki tudja a választ, mégis sokan próbálunk annak tűnni.

Különleges könyv volt, egy duológia első része. És az egyik nagy kedvencem lett. A lányok sokat nyomoznak a gyilkos után, így a könyv a krimi kedvelőinek is kiváló választás lehet. A történet rengeteg olyan súlyos problémát is felvet, ami napjaink gimnáziumaiban sajnos előfordulhat. Azoknak javaslom leginkább, akik valami többet keresnek, mint egy átlag gimis történet. Akik úgy szeretnék látni ezt a Beacon Heights-béli gimnáziumot, mint minden borzalom, fájdalom, és szomorúság gyűjtőhelyét, a maga tökéletességet mutató álcájával. Mert minden, ami tökéletesnek tűnik, gyanús, hogy valami borzalmasat rejt. És ez, a nyugodtnak és tökéletesnek tűnő Beacon Heights-ben sincs másképp.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

HORVÁTH LILIÁNA #könyvfotók

HORVÁTH LILIÁNA, a budapesti Jelky András Iparművészeti Szakgimnázium diákjának könyvfotói

HORECZKI ZSÓFIA #könyvfotók

HORECZKI ZSÓFIA, a budapesti Sztehlo Gábor Evangélikus Gimnázium diákjának könyvfotói

CSORBA MÁRTON #könyvajánló

Csorba Márton, a debreceni Szent László Görögkatolikus Gimnázium és Technikum diákjának könyvajánlója   Homonnay Gergely: Puszi, Erzsi! – A világ macskaszemmel   A 2022-es év szomorú hírrel indult: fiatalon, 47 évesen Olaszországban elhunyt a népszerű magyar író, Homonnay Gergely. Nem akkor találkoztam először a nevével. Lelkes macskarajongóként már évekkel korábban megismerkedtem az interneten Gergely világhírű macskájának, Erzsébet Fenevadovának – röviden Erzsi – nem éppen hétköznapi életbölcsességeivel.   Hogy miért Erzsébet? Természetesen az angol királynő után. Gergely és egykori párja nem adtak azonnal nevet legifjabb, puha bundás családtagjuknak, amikor hozzájuk került – megfigyelés alatt tartották, hogy a hozzá leginkább illő, őt leginkább kifejező név boldog viselője lehessen majdan.   Túlnyomórészt – nem mindig – nemesi, elegáns viselkedésének és méltóságának megfelelően végül egyértelművé vált Gergely számára, hogy négylábú főnökét nyilvánvalóan Erzsébetnek hívjá