Ugrás a fő tartalomra

BODOR VIVIEN #könyvajánló

BODOR VIVIEN,

a budapesti Gazdasági SZC Budai Technikum diákjának könyvajánlója

Leiner Laura: Késtél

Egy 17 éves középiskolás lány életébe, illetve zenei karrierjébe láthat bele az olvasó. Budai Réka (becenevén Bexi) mindennapjait egy naplóban vezetve mutatja be nekünk, hogyan harcoljunk az álmainkért, és ne féljünk megvalósítani azokat. Elmeséli azt is, hogy magántanulóként milyen a viszonya az osztálytársaival, és azt is, hogy nem mindig értik meg a barátai, hogy mit miért tesz.

Bexi énekesnek készül, és mivel nagyon sok fellépése van, illetve rengeteget kell gyakorolnia, ezért úgy gondolták a szülei és a menedzsere – akit Körtének hívnak –, hogy inkább online folytassa tanulmányait. Bexi egyébként nagyon jó tanuló, szorgalmas lány, és minden szabad idejét olvasásra és a családjára szánja, a kis húgára, Lilire. Bexinek csak egyetlen igaz barátja maradt meg, mégpedig Anti. Vele az elején nagyon visszahúzódó volt Bexi, és nem is akart vele foglalkozni, de a fiú nem hagyta annyiban, és nagyon sokat segített a lánynak. Tehát Bexi magántanuló, és nem igazán számíthat az osztálytársak segítségére. Anti szó nélkül elvitte mindig az aznapi házikat és tanulnivalókat, és emellett rengeteget beszélgettek mindenféléről.

Bexi egyik nap tehetségkutató műsorra ment Körtével, az anyukájával és a kistesójával, ahol később kiderült, hogy közös duettezésben fog részt venni, mégpedig Nagy Márkkal, aki híres ember lett egy tehetségkutató indulása után. Bexi nem nagyon örült a lehetőségnek, mert nem érezte magát olyan jól, nem gondolta, hogy jó lenne a hangja, és első látásra nem szimpatizált Márkkal sem. Mindig negatív és távolságtartó volt vele szemben. Bexi a lakásához közeli hangszerboltba szokott járni gyakorolni, ahol nagyon jóban van az eladókkal, akik mindig szívesen látják. Az egyik nagyon kedves ember, Norbi, aki ott dolgozik, és nagyon jól kijönnek Bexivel. Tudni kell azt is, hogy a lány régen benne volt egy bandában, aminek ABBA volt a neve, és ott ismerkedett meg egy fiúval, akit Gergőnek hívnak, de egy kisebb vita után szétmentek, és Bexi egyedül szerette volna folytatni az énekesnői karriert. Viszont azon a napon, amikor elment gyakorolni, nem várt illetőt pillantott meg a boltban. Ugyanis a volt barátja, Gergő jelent meg. A fiú egyből kiszúrta Bexit, miközben éppen zongorázott, és odament beszélgetni hozzá. Érdeklődött, hogy milyen fellépésre készül. Bexi azt is elmesélte nekünk a naplóján keresztül, hogy nagyon izgult és nem jutottak eszébe még szavak sem, amikor felpillantott Gergőre. Egyszerre örült és haragudott a fiúra. Visszajöttek a régi emlékek, amikor még együtt jártak a hangszerboltba gyakorolni. Aztán a fiú mindig késett, és ezt nem bírta elviselni Bexi, sokat vitatkoztak emiatt. Aztán írt egy szemrehányó dalt a fiúról, ami felkerült az oldalára, mert az gondolta, vicces lesz, de nem volt az. Így sajnos megromlott a kapcsolatuk. Bexi heteket gyakorolt Márkkal is és nélküle is a fellépésre, de rengeteg vita alakult ki köztük, ami miatt nehezen lehetett a próbákat megtartani. Az egyik próbán viszont Márkról kiderült, hogy nagyon piros a torka és mindenki kérdezgette, hogy miért nem szólt róla, hogy fáj neki és hogy lázas. Márk úgy volt vele, hogy menni fog így is, hiszen szerepelnie kell a műsorban, nem maradhat le róla. El is vitték orvoshoz, ahol kiderült, hogy vírusos torokgyulladása van, és hogy sokat kell pihennie, ha ott akar lenni a fellépésen. Ezért Bexi anyukája úgy látta jónak, ha Márk hozzájuk megy, amíg meg nem gyógyul. Bexi szobáját kapta meg, ami további vitákra adott okot. Amikor eljött a fellépés napja, minden jól sikerült, és még Márk is meggyógyult. A koncert után fotózkodás várta az énekeseket. Bexi ezek után a második lemez készítésével volt elfoglalva, Márk pedig a döntőre készült. A közösen készült duett nagyon jól sikerült. És hogy ki lett a nyertes? Ha elolvassátok, megtudhatjátok!

Bexi nagyon sokat tanult ez idő alatt, mégpedig azt, hogy nem szabad megítélni egy embert első látásra, hanem ismerjük meg előbb! Nagy Márkkal végül jól kijöttek, és valószínű, hogy a közös próbák és a sok beszélgetés vitte őket közelebb egymáshoz. Gergőt pedig egy szép emléknek tartja meg Bexi, akivel már nem akar újra együtt lenni, inkább barátok lettek, ami abból is kiderül, hogy meghívta a fellépésre.

Könyv szerzőjéről:

Leiner Laura sok tinédzsernek a kedvenc magyar írója, aki pontosan átérzi és leírja egy tizenéves életét, ha kell. Olyan könyveket ír, amik a mai napokban teljesen ismerősek a mai fiatalok számára, és tanulságosak is egyben. Beleírja, hogyan küzdjünk a céljainkért, hogy ne külsőleg ítéljünk meg valakit, mesél a szerelem minden oldaláról, és természetesen a tanulás és suli témákat sem hanyagolja.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

HORVÁTH LILIÁNA #könyvfotók

HORVÁTH LILIÁNA, a budapesti Jelky András Iparművészeti Szakgimnázium diákjának könyvfotói

HORECZKI ZSÓFIA #könyvfotók

HORECZKI ZSÓFIA, a budapesti Sztehlo Gábor Evangélikus Gimnázium diákjának könyvfotói

CSORBA MÁRTON #könyvajánló

Csorba Márton, a debreceni Szent László Görögkatolikus Gimnázium és Technikum diákjának könyvajánlója   Homonnay Gergely: Puszi, Erzsi! – A világ macskaszemmel   A 2022-es év szomorú hírrel indult: fiatalon, 47 évesen Olaszországban elhunyt a népszerű magyar író, Homonnay Gergely. Nem akkor találkoztam először a nevével. Lelkes macskarajongóként már évekkel korábban megismerkedtem az interneten Gergely világhírű macskájának, Erzsébet Fenevadovának – röviden Erzsi – nem éppen hétköznapi életbölcsességeivel.   Hogy miért Erzsébet? Természetesen az angol királynő után. Gergely és egykori párja nem adtak azonnal nevet legifjabb, puha bundás családtagjuknak, amikor hozzájuk került – megfigyelés alatt tartották, hogy a hozzá leginkább illő, őt leginkább kifejező név boldog viselője lehessen majdan.   Túlnyomórészt – nem mindig – nemesi, elegáns viselkedésének és méltóságának megfelelően végül egyértelművé vált Gergely számára, hogy négylábú főnökét nyilvánvalóan Erzsébetnek hívjá