Ugrás a fő tartalomra

Ugron Zsolna: Erdélyi menyegző

 Becser Zsanna, a Budai II. Rákóczi Ferenc Gimnázium diákjának könyvajánlója

Ugron Zsolna: Erdélyi menyegző

 

Ugron Zsolna József Attila-díjas, erdélyi magyar írónőnk, akinek első könyve, az Úrilányok Erdélyben, nagy sikert aratott. Az Erdélyi menyegző című műve történelmi regénysorozatának első kötete.

A szerző a 17. századi Erdélybe kalauzol minket, a Báthoryak világába. 1608-ban kezdődik a történet Kolozsváron, a 14 éves Báthory Anna esküvőjével. Érdekházasság az idős Bánffy Dénessel, bátyja, Báthory Gábor akarata szerint, Annát pedig engedelmes gyermeknek, és leendő arának nevelték.

„Szerelmi bánatra szerelem kell... de nem ám olyan álmodozó, képzelődő, sóhajtozó. Oda csata kell, s győzelem. Nagy győzelem, ami gyógyír tud lenni a sértett büszkeségre.”

A fiatal lány sorsát végigkísérve bepillantást nyerhetünk a politikai intrikákkal, árulásokkal átszőtt világba, ahol a háborúskodás, gyilkosság mindennapos. Báthory Annának, aki a magyar történelem egyik legtitokzatosabb nőalakja, és akit bűbájos boszorkányként emlegetnek, megpróbál boldog lenni, boldogulni. Megözvegyül, második férjét már ő választja. Jósika Zsigmondhoz megy feleségül, közben szerelme töretlen Eszterházy Miklós iránt. Megszületik Gábor, a fia, akit elszakítanak tőle, és újra megözvegyül. Boszorkánysággal vádolva börtönbe zárják, hogy vagyonát megszerezzék. A gyötrő kínzások után kiszabadul, kisemmizve éli tovább az életét. Vajon beteljesül a Báthory családot sújtó átok?

Ugron Zsolna történelmi regénye a politika világán túl látni engedi a 1600-as években Erdélyben élő úriasszonyok mindennapjait, nehézségekkel küzdő, kiszolgáltatott életét.

(Libri Kiadó 2003. )

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

HORVÁTH LILIÁNA #könyvfotók

HORVÁTH LILIÁNA, a budapesti Jelky András Iparművészeti Szakgimnázium diákjának könyvfotói

HORECZKI ZSÓFIA #könyvfotók

HORECZKI ZSÓFIA, a budapesti Sztehlo Gábor Evangélikus Gimnázium diákjának könyvfotói

CSORBA MÁRTON #könyvajánló

Csorba Márton, a debreceni Szent László Görögkatolikus Gimnázium és Technikum diákjának könyvajánlója   Homonnay Gergely: Puszi, Erzsi! – A világ macskaszemmel   A 2022-es év szomorú hírrel indult: fiatalon, 47 évesen Olaszországban elhunyt a népszerű magyar író, Homonnay Gergely. Nem akkor találkoztam először a nevével. Lelkes macskarajongóként már évekkel korábban megismerkedtem az interneten Gergely világhírű macskájának, Erzsébet Fenevadovának – röviden Erzsi – nem éppen hétköznapi életbölcsességeivel.   Hogy miért Erzsébet? Természetesen az angol királynő után. Gergely és egykori párja nem adtak azonnal nevet legifjabb, puha bundás családtagjuknak, amikor hozzájuk került – megfigyelés alatt tartották, hogy a hozzá leginkább illő, őt leginkább kifejező név boldog viselője lehessen majdan.   Túlnyomórészt – nem mindig – nemesi, elegáns viselkedésének és méltóságának megfelelően végül egyértelművé vált Gergely számára, hogy négylábú főnökét nyilvánvalóan Erzsébetnek hívjá