Ugrás a fő tartalomra

Giovanna & Tom Fletcher: Eve of man / A jövő reménye

 

Forray Letícia, a százhalombattai Arany János Gimnázium diákjának könyvajánlója



Ha valaki azt mondaná neked, hogy ötven éve te vagy az első lány, aki született, mit éreznél? Tőled várnák el, hogy gyerekeket szülj a vezetők által választott férfitól életed végéig. Egy toronyban laknál, elkülönítve az emberektől, akik, mint egyetlen reményüket, nagy becsben tartanának, de személyesen sosem találkoznál velük. Te lennél a legnagyobb kincs, mégsem lenne választásod. Mégsem élhetnél szabadon vagy ahogyan jónak látnád. Mindig minden lépésedet mások és az emberiség érdeke határozná meg. Képes lennél így élni? Ekkora felelősséggel a válladon, tudva, hogy rajtad múlik az emberiség jövője, miközben csak szabadságra és átlagéletre vágysz?

 

A könyv egy trilógia első része, melynek főszereplője, Eve éppen ebbe a dilemmába kerül. Életének minden percét a Toronyban tölti, ahol az Anyák keze között igyekszik betölteni az emberiség jövője szerepet. De közben csak szabadságra vágyik. Aztán megismerkedik az igaz szerelemmel, és rájön, hogy ő csak boldog szeretne lenni a párja oldalán és elmenekülni a felelősség alól, amit szerepe jelent.

 

Azért szeretem nagyon ezt a könyvet, mert kiválóan szól arról a tehetetlenségről, amikor mást szeretnénk tenni, máshogyan élni, mint most, de nem tehetjük, mert az élet ezt a feladatot rótta ránk. Ez a felelősség ránk hárult. De megmutatja a másik szemszöget is, miszerint mind megérdemeljük, hogy szabadon éljünk, azzal akit szeretünk, és annyi gyerekünk legyen, amennyit mi szeretnénk. Jó kérdés, hogy van-e bárkinek joga ahhoz, hogy megmondja, hogyan élj és mit csinálj. Ugyanakkor te megteheted-e, hogy nem törődsz egy olyan fajsúlyos dologgal, mint az emberiség sorsa? Megteheted-e, hogy a szabadságért és a szerelemért ezt figyelmen kívül hagyod? Mint a könyvből kiderül, az emberiség reményeként élni annyit tesz, mint egy műfákkal dekorált kalitkában tengődni, ahonnan nem látszik, milyen beteg az erdő.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

HORVÁTH LILIÁNA #könyvfotók

HORVÁTH LILIÁNA, a budapesti Jelky András Iparművészeti Szakgimnázium diákjának könyvfotói

HORECZKI ZSÓFIA #könyvfotók

HORECZKI ZSÓFIA, a budapesti Sztehlo Gábor Evangélikus Gimnázium diákjának könyvfotói

CSORBA MÁRTON #könyvajánló

Csorba Márton, a debreceni Szent László Görögkatolikus Gimnázium és Technikum diákjának könyvajánlója   Homonnay Gergely: Puszi, Erzsi! – A világ macskaszemmel   A 2022-es év szomorú hírrel indult: fiatalon, 47 évesen Olaszországban elhunyt a népszerű magyar író, Homonnay Gergely. Nem akkor találkoztam először a nevével. Lelkes macskarajongóként már évekkel korábban megismerkedtem az interneten Gergely világhírű macskájának, Erzsébet Fenevadovának – röviden Erzsi – nem éppen hétköznapi életbölcsességeivel.   Hogy miért Erzsébet? Természetesen az angol királynő után. Gergely és egykori párja nem adtak azonnal nevet legifjabb, puha bundás családtagjuknak, amikor hozzájuk került – megfigyelés alatt tartották, hogy a hozzá leginkább illő, őt leginkább kifejező név boldog viselője lehessen majdan.   Túlnyomórészt – nem mindig – nemesi, elegáns viselkedésének és méltóságának megfelelően végül egyértelművé vált Gergely számára, hogy négylábú főnökét nyilvánvalóan Erzsébetnek hívjá