Ugrás a fő tartalomra

Bucsi Mariann: Ébredés

 

Forray Letícia, a százhalombattai Arany János Gimnázium diákjának könyvajánlója





Képzeld el a számodra tökéletes párt! Akiről úgy gondolod, ő lenne az igazi. Már sok éve együtt éltek, és nincs senki, akit jobban szeretnél nála. Kedves, figyelmes, állandóan a kedvedben jár, és rengeteg ajándékkal halmoz el. A munkáját fantasztikusan végzi, és te nem győződ csodálni ezért. Egy nap megkér, hogy mondj fel a munkahelyeden, mert neki a munkához nyugalmas környezetre van szüksége, és te ezt itthonról biztosítani tudod. Természetesen megteszed, mert számodra ő a legfontosabb. Idővel egyre ingerlékenyebbé válik, sokat veszekedtek, de utána mindig bocsánatot kér, és engesztelni kezd. Később, ha nem tetszik neki valami, megüt téged és szitkozódni kezd, majd mindezt a munkája miatti idegesség számlájára írja. Te már nem tudod, hogy mit csinálsz rosszul, hogyan lehetne minden a régi. De mikor a férjed már rendszeresen verni kezd, rájössz: soha nem lesz már semmi sem a régi. Itt az ideje felébredni!

 

A könyv célja annak bemutatása, hogyan épül fel egy bántalmazó párkapcsolat, és hogyan lehet elkerülni az ilyen helyzeteket. Külön kitér arra is, hogy ezekből a helyzetekből nem olyan egyszerű kitörni, mint gondolnánk. Felveti a kérdést: Mit tehetünk ebben a helyzetben? A főszereplő, Ninett is ebben a helyzetben van. Sok borzalmas párkapcsolata után végre azt hitte, megtalálta az igazit, de nem így lett. Az ő menekülése férje elnyomó hatalma elől remek példa arra, hogy a bántalmazott félnek gyakran nem kevés segítségre van szüksége a kitöréshez. A könyv megmutatja az ő fájdalmát, ugyanakkor az elnyomó fél gondolatait, látásmódját is. Felhívja a figyelmet arra, mi minden történhet, ha rossz párt választunk magunknak. A teljes elnyomástól kezdve a nemi erőszakig, mindenféle bántalmazással találkozunk.

 

Azt üzeni ez a könyv minden olvasójának, hogy lépni kell ilyen helyzetekben, ám óvatosan kell játszani, mert ha kiterítjük a lapjainkat, könnyen előfordulhat, hogy nem leszünk olyan szerencsések, mint Ninett. És ebben az esetben talán jobban jártunk volna, ha nem ébredünk fel.

 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

HORVÁTH LILIÁNA #könyvfotók

HORVÁTH LILIÁNA, a budapesti Jelky András Iparművészeti Szakgimnázium diákjának könyvfotói

HORECZKI ZSÓFIA #könyvfotók

HORECZKI ZSÓFIA, a budapesti Sztehlo Gábor Evangélikus Gimnázium diákjának könyvfotói

CSORBA MÁRTON #könyvajánló

Csorba Márton, a debreceni Szent László Görögkatolikus Gimnázium és Technikum diákjának könyvajánlója   Homonnay Gergely: Puszi, Erzsi! – A világ macskaszemmel   A 2022-es év szomorú hírrel indult: fiatalon, 47 évesen Olaszországban elhunyt a népszerű magyar író, Homonnay Gergely. Nem akkor találkoztam először a nevével. Lelkes macskarajongóként már évekkel korábban megismerkedtem az interneten Gergely világhírű macskájának, Erzsébet Fenevadovának – röviden Erzsi – nem éppen hétköznapi életbölcsességeivel.   Hogy miért Erzsébet? Természetesen az angol királynő után. Gergely és egykori párja nem adtak azonnal nevet legifjabb, puha bundás családtagjuknak, amikor hozzájuk került – megfigyelés alatt tartották, hogy a hozzá leginkább illő, őt leginkább kifejező név boldog viselője lehessen majdan.   Túlnyomórészt – nem mindig – nemesi, elegáns viselkedésének és méltóságának megfelelően végül egyértelművé vált Gergely számára, hogy négylábú főnökét nyilvánvalóan Erzsébetnek hívjá