Ugrás a fő tartalomra

Osho-Mindennapra – 365 meditáció az itt és most megéléséhez

Csolti Andor, SZISZKI



Akinek az Osho név nem mond semmit, azoknak a születési neve se fog: Radzsnís Csandra Mohan Dzsain. Osho néven vált közismertté, aki először Indiában, majd az Egyesült Államokban élt, spirituális vezető. Halála után népszerűsége, illetve tanításai népszerűsége igen csak megnőtt.

A neve alatt megjelentetett megannyi spirituális témát feldolgozó könyvei közül a Mindennapra könyve véleményem szerint kiemelkedő. „Osho felismerései több mint harminc éve jelentenek nagy örömet és kihívást a spirituális keresőknek. Az Osho mindennapra e felismerések esszenciája. Összhangot teremt a spirituális és filozófiai tradíciók, valamint a modern tudomány és pszichológia vívmányai között. Ez az inspiráló könyv mindennapra kínál egy meditációt, melyek segítségével teljesebben élhetünk a jelenben, ahol szerves egységet alkot a test, a lélek és a szellem.”

Azoknak, akiknek az olvasás nem teszi ki mindennapjaikat, azoknak ez a könyv egyszerűen fogyasztható, mivel egy-egy élethelyzetet, szituációt, jelenséget, emberi jellemzőt, pszichológiai állapotot ír le röviden, mint például: Skizofrénia, Introvertált-extrovertált, Hitelesség, Boldogtalanság, Barátság és még megannyi mindenről.

A könyv elolvasása után rengeteg mindent megtud az ember magáról és az őt körbevevő környezetről, világról. Először az ember a test, lélek, szellem hármasáról kap egy egész képet, majd szépen lassan mélyebb filozófiai rétegekbe kapunk betekintést, amit magunkban kell gyakorolni, hogy teljes értelmet kapjon az adott téma. Az nyilvánvaló, hogy ez a könyv egy olyan szubkultúrát céloz meg, ami az emberek kisebb részét képezi, viszont ez nem azt jelenti, hogy csak nekik szól. Ez a könyv leginkább pont azoknak szól, akik ezen a szubkultúrán kívülre esnek. Ezektől az emberektől hangzanak el olyan mondatok, hogy: „Nem tudom, mi a célom, mi az élet értelme, hogyan lehetnék boldog vagy kiegyensúlyozott”. A boldogságot magunkban kell megteremteni, és meg lehet teremteni. 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

HORVÁTH LILIÁNA #könyvfotók

HORVÁTH LILIÁNA, a budapesti Jelky András Iparművészeti Szakgimnázium diákjának könyvfotói

HORECZKI ZSÓFIA #könyvfotók

HORECZKI ZSÓFIA, a budapesti Sztehlo Gábor Evangélikus Gimnázium diákjának könyvfotói

CSORBA MÁRTON #könyvajánló

Csorba Márton, a debreceni Szent László Görögkatolikus Gimnázium és Technikum diákjának könyvajánlója   Homonnay Gergely: Puszi, Erzsi! – A világ macskaszemmel   A 2022-es év szomorú hírrel indult: fiatalon, 47 évesen Olaszországban elhunyt a népszerű magyar író, Homonnay Gergely. Nem akkor találkoztam először a nevével. Lelkes macskarajongóként már évekkel korábban megismerkedtem az interneten Gergely világhírű macskájának, Erzsébet Fenevadovának – röviden Erzsi – nem éppen hétköznapi életbölcsességeivel.   Hogy miért Erzsébet? Természetesen az angol királynő után. Gergely és egykori párja nem adtak azonnal nevet legifjabb, puha bundás családtagjuknak, amikor hozzájuk került – megfigyelés alatt tartották, hogy a hozzá leginkább illő, őt leginkább kifejező név boldog viselője lehessen majdan.   Túlnyomórészt – nem mindig – nemesi, elegáns viselkedésének és méltóságának megfelelően végül egyértelművé vált Gergely számára, hogy négylábú főnökét nyilvánvalóan Erzsébetnek hívjá